*

Kaniner pusser seg selv og trenger ikke å bades. De røyter hver 3. måned, da bør de børstes daglig for å unngå at de slikker i seg all pelsen og får magetrøbbel. I røyteperioden - gir mine litt banan,det pleier å hjelpe..dette gir jeg ett par dager i uken!

 

Tåreflod = Årsakene til dette kan være flere, men ofte bakterieinfeksjon  eller ytre faktorer. Miljøfaktorer som trekk, dårlig ventilasjon og støv kan ofte resultere i rennende øyne, og symptomene vil forsvinne når dette forbedres. Ved bakterieinfeksjoner kan dette lett behandles med øyesalve (kloramfenikol)på et tidlig stadium. Hvis infeksjonen vedvarer eller kommer tilbake kan det være snakk om tette tårekanaler. Dette kan behandles ved at veterinær "spyler opp" tårekanalen under narkose. Vær obs på at rennende øyne også er et symptom på tannproblemer, og dette bør være det første som sjekkes. Hvis kaninen får rennende øyne kan dette skyldes katarr eller betennelse. Hvis det er blank utflod har jeg behandlet dette med kamillete. Jeg koker opp vann og lar kamille trekke en stund i vannet ( som te). Når det er avkjølt har jeg bare helt alt oppi en flaske som jeg kan ha i kjøleskapet. Daglig tar jeg ut flasken ( ca. 1/2 liter) og lar den stå litt for å få værelsestemperatur. Så fukter jeg en bomullsdott med kamillete og vasker forsiktig rundt øynene. Pass på at kaninene ikke står i direkte trekk ved et vindu.

Hvis kaninen har betennelse, kan dette smitte over på andre kaniner, og de bør få stå alene til de er bra.

 

Tannfeil -= Forvokste tenner er hovedsaklig en arvelig feil og skyldes feil tannstilling. Dyr med arvelig tannfeil skal ikke brukes i avlen, og foreldrene bør også tas ut av avl. Forvokste tenner kan også komme av skade, ved at tennene er forskyvet ved f.eks. et fall eller biting i netting. Kjøper man en unge med tannfeil av en oppdretter bør oppdretter underettes straks slik at foreldredyrene kan tas ut av avl. Problemer med tennene er ikke alltid så lett å oppdage. Symptomer er hovedsaklig at kaninen spiser dårligere enn før og taper seg, samt rennende øyne. Ved slike symptomer bør alltid tennene være det første som kontrolleres.

 

 

 

Kaninen har ingen svettekjertler slik som mennesker og ved høy temperatur vil kaninen raskt få heteslag. Høydrektige hunner er ekstra utsatt. Ved sommertemperaturer på 30-32 oC vil kroppstemperaturen til kaninen raskt gå opp til 43 oC eller mer og kaninen risikerer å dø når den nærmer seg 45 oC. Ved heteslag vil kaninen bli sløv og ligge rett ut, og pusten går ekstremt fort. Ved ekstra alvorlige tilfeller vil kaninen ligge med hode bakover med åpen munn og hive etter pusten.

 

Varmestress = Det absolutt viktigste er å forebygge varmestress. Utekaniner bør alltid stå i skygge og man må sørge for at kaniner i beitebur vil ha skygge hele dagen siden solen forflytter seg.

Kaniner som står innendørs kan lett bli overopphetet siden ventilasjonen ofte er dårligere enn i friluft. God ventilasjon er viktig, og åpning av vinduer og bruk av vifter kan hjelpe på de varmeste dagene.

Friskt vann må være tilgjengelig hele tiden og skift gjerne ut til kaldt vann noen ganger om dagen siden kaniner vil drikke mindre lunkent vann, og det kalde vannet hjelper med å holde kroppstemperaturen nede. Andre tips er å dekke buråpningen med fuktige håndklær eller legge inn frossne vannflasker.

 

 

 

Labbesår = Dette er en typisk mistrivsels- eller følgelsesymptom ved andre lidelser. Netting bunn med for tynne tråder og stor avstand fører ofte til dette. I bur med fast bunn kan fuktig og urent strø føre til sår. Sårene kan i noen tilfeller bli betente. Dyr som tramper mye med bakbena er også utsatt.  Forebyggende tiltak er jevnlig rengjøring, og store kaninraser bør ikke holdes på nettingbunn. Ingen av mine dyr står på netting, og derfor anbefaler jeg det heller ikke!!

 

 

 

Myxomatose= Dette er en farlig virussykdom hos kaniner, men eksisterer heldigvis ikke i Norge. Det har derimot vært flere tilfeller i både Danmark og Sverige og sammen med RVHD hovedgrunnen til de strenge importreglene.Viruset overføres fra villkaniner via mygg og fluer eller direkte kontakt med smittebærene dyr/mennesker eller objekter.

Det finnes to varianter av sykdommen; en akutt og rasktdrepende og en mer langtids kronisk type.

Den akutte varianten kommer raskt på og man merker sjelden symptomer, annet enn døde kaniner.

Svake symptomer som røde øyne og liten matlyst et par dager før kaninen dør kan iblant sees, og den vil vanligvis ha en kroppstemperatur på 40-41 oC.

Ved den kroniske varianten vil øyelokk, lepper, ansikt og noen ganger ører svulme opp enormt.  Andre symptomer som tyder på myxomatose er hovent kjønn hos hunner og scrotum og forhud hos hanner sammen med hovne øyelokk. Årstiden har mye å si, og utbrudd er vanligst på sensommer og høst når myggplagen er som verst. Siden dette er et virus finnes ingen behandling, men vaksiner blir brukt i noen land i Europa.

Berørte kaniner må avlives straks og bør brennes eller begraves for å hindre videre smitte.

Ved mistanke om myxomatose må distriktsveterinær kontaktes og den døde kaninen sendes inn til Norges veterinærhøgskole.

 

 

 

Koksidiose = Det er to typer av koksidiose; en som går på tarmer og en som går på leveren. Tarmkoksidiose opptrer oftest hos dyr fra 5-10 ukers alder, men kan også forekomme så tidlig som hos 10 dager gamle dyr.

Symptomer er vandig og slimet avføring, kaninen beveger seg ofte apatisk med krum rygg og høy dødelighet kan forekomme.

Dyr som fremdeles drikker kan behandles med sulfonamidler eller Amprolsol vet. Svært syke dyr bør isoleres og avlives. Forebygging er viktigst, og består av vask og desinfeksjon av bur, rom og utstyr før nye dyr settes inn. Vann og fôr må opp fra gulvet, og burene bør renses ofte. Yngre dyr bør skilles fra de eldre, da smitten ofte kommer fra de eldste dyrene.

 

Trommesyke = Dette opptrer oftest i forbindelse med fôring av gjærende fôr. Dette fører til gassdannelse i tarmen.

Kan også oppstå ved fôrskifte og stress. Symptomer er utspilt mage, forstoppelse og åndenød. Rask død. Forebygging ved å unngå mye fôring med gjærende fôr f.eks. nytt gress, ung kløver, frossent fôr, kål, roer, bønner, ferskt brød m.m. Slikt fôr bør kun gis i små mengder og med gradvis tilvenning.

Gress fra gressklipper må ikke gis til kaniner da det gjærer raskt.

 

 

Forstoppelse = Dette kan oppstå av forskjellige grunner og flere faktorer. Årsaken er vanligvis fôringen, enten ved dårlig fôr, for tørt, overspising eller mangel på drikkevann. Hårballer pga røyting  kan også skape problemer. Kaninen har ingen avføring og sitter å presser. Noen ganger kan man kjenne at blind- eller tykktarmen er full gjennom bukveggen. Kaninen bør få flytende parafin eller ricinusolje (2-4 ml), samtidig som man masserer bukveggen. Dette må noen ganger gjentas i flere dager.

Dyrene bør også få komme ut av buret å få rørt på seg. Forøvrig må man fjerne alt fôr, gi mye friskt vann og fôre veldig lett med litt høy, ristet brød, havre o.l før man går forsiktig over til vanlig fôring

 

Hvis du tror kaninen din er syk, er det viktig å kontakte vetrenær.

Godteri

Godbiter, kaningodt og gnagergodt som man får kjøpt i dyrebutikken er sjelden bra for fordøyelsen hos kanin og bør derfor ikke gis. Godteriene innholder ofte korn, mais, yoghurt og andre usunne ting. Det er mye bedre å gi grønt og kaninen blir vel så glad.  Vitamintilskudd er unødig å gi til en frisk kanin. Høy, grønt og pellets bør gi kaninen de vitaminene den trenger.

Siden kaniner får i seg de vitaminene de trenger hovedsakelig gjennom pellets, er vitamintilskudd helt unødvendig og kan være skadelig i lengden.

Farene ved vitaminoverskudd:

*Stort overskudd av C-vitamin kan forårsake nyreskade.

*Overskudd av D-vitamin kan føre til kalsiumavleiringer i vev (ledd, nyrer, osv).

*Overskudd av A-vitamin fører til neurologiske skader og skade i huden.

 

Kaniner som spiser bra pellets og som får mye grønnsaker i tillegg, får i seg alle vitaminer og næringsstoffer de trenger, -Men enkelte kaniner kan også trenge ekstra vitaminer, enten pga dårlig kosthold, eller pga sykdom.

 Vitaminer i seg selv er jo ikke farlig, men hvis man får for mye av dem kan de ha uheldige virkninger. MEN det er viktig å huske på at vitaminMANGEL også kan ha uheldige konsekvenser!

 

*For lite vitamin A kan føre til fruktbarhetsproblemer, abort, fosterdød og sentralnervøse defekter slik som vannhode.

*Vitamin B er viktig for fordøyelsen, for cecotrop-spisingen og ikke minst for pels og hud.

*Mangel på vit E kan gi skjelettproblemer, spesielt hos unge dyr. Dessuten er vit E en viktig antioksidant, og dermed viktig for immunforsvaret.

 

Pellets er en konsentrert kilde til energi og næringsstoffer. I en pelletsblanding er alle bitene er like. Fordelen med et slikt fôr er at kaninen ikke har muligheten til å bare spise sine favorittbiter, og på den måten unngår et skjevt næringsinntak. Gnager- og kaninblandinger er sjelden tilpasset kaniners spesialiserte fordøyelsessystem og kan i mange tilfeller føre til forstoppelse/kolikk og overvekt. Veiledende mengde er 20 gram per kilo kroppsvekt. Noen kaniner trenger mer eller mindre mengde enn dette, så man må se litt an den enkelte kanins behov. Unger bør ikke få ubegrenset mengde, men få samme mengde som deres ferdige voksenvekt vil tilsi.

 

 

Du kan heller ikke gi kaninen hva som helst. Lyse salater, agurk og kål kan gi fordøyelsesproblemer og løs mage. Hele frø, nøtter, korn, mais, erter, linser, bønner, poteter, bambusskudd, alle melkeprodukter og råsukker bør man styre unna fordi det kan i alvorlige fordøyelsesproblemer. Frukt inneholder en del sukker og bør derfor begrenses til en mengde på 1-2 ss per dag Det kan være forskjeller hos hver enkelt kanin når det gjelder hva den tåler og derfor må man se det an når man introduserer nye sorter.  Av grønt du kan gi en del av er selleri, grønn paprika, lollosalat, sukkererter, ruccola og urter som basilikum, dill, og sitronmelisse. Det er anbefalt å gi ca. 2 dl grønt om dagen og 3-6 forskjellige sorter.

Det viktigste maten til kaninen er høy og bør være 80% av hva den spiser. Grunnen til at høy er viktig er fordi det inneholder store mengder ufordøyelig fiber som hjelper kaninmager å fungere optimalt. Høy holder fordøyelsen i gang og hjelper mot kolikk/forstoppelse. I tillegg er høyspising viktig for sliping av tenner. Hvis kaninen spiser lite eller ikke noe høy kan det føre til tannproblemer. Høy må derfor være tilgjengelig hele døgnet.

Høyet skal / bør være grovt, grønt og lukte godt.

 

Noe å huske på ;

Farlige bakterier som det vanligvis finnes et fåtall av i en normal tarm, får gode oppvekstvilkår og kaninen kan plutselig dø av kolikk eller blodforgiftning. Kaniner er svært sære i maten. Har de først fått smaken på ”noe godt”, kan det være vanskelig å få de over på riktig kost senere. Kaninunger begynner å interessere seg for fast føde ved 2-3 ukers alder. De bør ikke introduseres for kraftfôr eller annet høyenergifôr før de er blitt glade i høy. For å kunne nyttiggjøre seg alle vitaminer i fôret må kaniner spise en del av sin egen avføring. Det høres kanskje udelikat ut, men det er ikke bare en naturlig prosess, men også helt nødvendig. Dette kalles koprofagi. Denne avføringen er mykere enn vanlig avføring og spises direkte fra analåpningen. Øyensynlig ser det bare ut som om kaninen vasker seg! Vanlig avføring skal være harde, tørre, runde kuler.